Зебра


понекад објављени у посебном подрода Хиппотигрис , група прилично примитивне врсте у Екуус, који укључује и коње и магарце, и које се односе на коњски (копитари) одред коње (Периссодацтила) класе сисара. Све врсте зебра карактеришу шаблон тамних трака на светлијој позадини и живе у источној и јужној Африци. Посебна количина служи као маска у природном станишту. Њена структура зебре подсјећа на магаре и коње. Они, као први, масивна глава, кратка лепљивим Мане без шишке, реп са тассел на изражене штап и релативно великих ушију. Али шире и универзални копита магарца, иако мањи него коњи и опште величина и пропорција тела Зебра, наравно, ближе коња. Као и други чланови рода, зебре су прилагођени за брзо ради на тврдом терену и достићи брзину до 64 км / х. Имају комплетан сет зуба у предњем делу сваке вилице (секутића и паса малих), а готово идентични букалну зуби (премолара и корен) барем када храњење крутом хабања саванна трава расте континуирано високе бита, тј. Е. Роотс имају незатворен. Зебре су друштвене животиње, мигрирају велике чреде, у којима често има више од 1000 животиња. Иако је вода од виталног значаја за њих, обично пију само једном дневно. Једини природни непријатељ је лав.Једном за две или три године, жена после последњих 11-12 месеци трудноће доноси, по правилу, једну жребу. Новорођенче је добро развијен и већ се подиже на ноге током првог часа живота да сисне његову мајку. Најстарији предак свих савремених коња је гиракотеријум, или еохиппус, који у преводу значи "зора коња". Живео је пре око 60 милиона година. Његова висина је била цца. 30 цм у гребену, на предњим ногама били су четири прста, у задњем делу - три. Тренутно постоје три врсте зебра.
Зебра Греви , или напуштени (Е. гревии), највећи је. Његова висина у гребену је 1, 4 м, а тежина је цца. 270 кг. Има велике заобљене уши, на тијелу има пуно уских вертикалних трака, а широки црни појас потиче дуж гребена. Пресечне траке на ногама су врло танке и спуштају се до копита. Ова врста живи у пустињама грмља и полу-пустињама Етиопије, Сомалије и Кеније.
Бурцхеллова, или саванна, зебра (Е. Бурцхеллии) је најчешћа врста која живи у већини Јужне и Источне Африке. Стрипе на њему су широке, а на леђима тијела су прилично слабо изражене. Вертикалне траке на странама имају тенденцију да одбаце назад, иако је образац сваке особе индивидуалан. Висина гребена је око 1, 2 м, а уши су релативно мале.


НОРТХ ПОДВИД БУРЦХЕЛЛА ЗЕБРА - тзв. Зебра Грант (Бохме).
Планинска зебра (Е. Зебра) - најмања; висина гребена је само 1, 1 м. Уши су дугачке, отворено ошиљене, а копит је мали и уски, као и магарци. Узорак на њему је најатрактивнији: трака је шира од оне у пустињи зебри, али је већ ужа од бурчеле; Дорсални "ремен" је веома танак, узорак на странама личи на скелету харинга која се сужава са репом, а на горњем делу одозго се налази решетка.Живи у планинама Јужне Африке.
Куагга, или степпе зебра (Е. куагга), већ је изумрла, али релативно недавно је била обилна на равницама Јужне Африке. Њено тело је било на врху црвенкасто-смеђе и светло одоздо, а пруге су покривале само главу, врат и рамена. Име животиње преноси свој конкретни позив.

Енциклопедија Цоллиер. Отворено друштво. 2000.